Kako odabrati hidratantnu kremu za svoj tip kože?

vizual odabir hidratantne kreme

Hidratacija je jedan od tri najvažnija koraka u osnovnoj rutini i važno je da odaberete pravu kremu za svoj tip kože. Pri odabiru svoje savršene kreme bi trebali imati na umu da je osnovna svrha upravo hidratacija.

Hidratacija pomaže:

  (1) stvaranju zaštitne barijere na koži koja sprečava da voda iz kože ispari (transepidermalni gubitak vode),

  (2) zaštiti kožu od štetnih vanjskih stresora koji izazivaju suhoću ili iritacije,

  (3) tretirati već suhu i/ili nadraženu kožu.

Kako biste odabrali pravi proizvod za svoju kožu, pripremila sam vam kratki vodič.

vizual različcite teksture krema
Osnovne činjenice koje biste trebali imati na umu pri izboru kreme:

  (a) Bez obzira na vaše stanje kože i trenutne probleme u ovom trenutku, vaš cilj bi trebao biti uravnotežiti ta stanja i dovesti vašu kožu u zdravo i zen stanje, gdje se ona može regulirati i uglavnom brinuti o sebi. Proizvodi za njegu kože, poput dobre hidratantne kreme, mogu vam pomoći da to postignete, ali imajte na umu da su to jednostavno proizvodi koji vam pomažu da to postignete.

  (b) Odabrana krema bi trebala prvenstveno hidratizirati kožu i ne pridonositi pogoršanju trenutnog stanja kože.

  (c) Ako tek započinjete slaganje svoje rutine preporučam da započnete s osnovnom hidratantnom kremom za koju znate da je potpuno sigurna za vašu kožu i da odgovara vašem tipu kože. Nakon što pronađete takvu kremu, možete krenuti dalje u traženje hidratantne kreme s aktivnicama koje će tretirati vaš problem s kožom, ukoliko ga imate. Ako ne, pridržavajte se osnovne hidratacije i oprostite se od prekompliciranih rutina.

  (d) Sastojci su očito vrlo važni – međutim, nije sve crno-bijelo kad je ovo u pitanju. Ukoliko vam nešto odgovara i ne iritira vašu kožu, nema potrebe da to mijenjate samo zato što ima potencijalno „loše“ ili štetne sastojke. Ne odgovaraju svima isti sastojci i iste formulacije. Postoje različiti čimbenici i uvjeti koji utječu na formuliranje proizvoda, poput kvalitete sastojaka, tehnologije koja stoji iza formule, kako se sastojci u formuli međusobno kompenziraju i dopunjuju te kako sve to na kraju utječe tvoja koža.

Stanje vaše kože i problem kojeg želite ublažiti ili riješiti uvelike će odrediti ono što želite potražiti u svojoj hidratantnoj kremi, kao što su sadržaj vode i ulja (kako vlaži), viskoznost/okluzivnost (koliko se zaključava), i, naravno, sastojci koji su formulirani kako bi osigurali njezinu sigurnost za vašu kožu.

Ako je vaša koža:

  × Normalnu kožu tretirajte s nježnim, laganim kremicama ili losionima koje su fokusirane na hidrataciju, sa sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi, jojoba oil i dimethicone. Isprobajte Etude House SoonJung Hydro Barrier kremu.

vizual normalna koža

  × Suha znači da vašoj koži nedostaje ulja. Ako patite od suhe kože, koristite bogate, hranjive, guste hidratantne kreme na bazi ulja jer one bolje sprječavaju isparavanje vlage s vaše kože. Koristite kreme koje sadrže sastojke kao što su: urea, oleic acid, lanolin, shea maslac, petroleum i dimetcone. Preporučam da isprobate Etude House SoonJung 2x Barrier Intensive kremu ili Etude House SoonJung 5-Panthensoside Cica balzam za izrazito suhu kožu. Možete koristiti i noćnu masku kao kremu, poput COSRX Ultimate Nourishing Rice noćne maske. Ako ne volite osjećaj super okluzivne hidratantne kreme ili ste sezonski suhi, razmislite o dodavanju ulja u svoju rutinu.

vizual ulje suha koža

  × Dehidrirana koža znači da vašoj koži nedostaje vode. Dehidrirana koža može ukazivati ​​na oštećenu barijeru kože i/ili transepidermalni gubitak vode tzv. TEWL. Potražite sastojke koji obnavljaju barijere bogate s vlažnim sastojcima, poput glicerina, natrijevog pca, meda, ceramida ili kolesterola, u svojoj hidratantnoj kremi i njezi kože i pazite da dodatno ne oslabite svoju barijeru pretjeranim čišćenjem i pretjeranim pilingom. Kod dehidrirane kože koristite proizvode bogate vodom kao što su tonici i serumi, prije svoje kreme.

vizual dehidrirana koža

  × Masna koža proizvodi previše ulje zvanog sebum. To je način na koji vaša koža prirodno osigurava vlagu i, prekomjerna proizvodnja, može ukazivati ​​na to da kožu preagresivno čistite ili joj ne pružate dovoljno vlage. Ako je to vaša briga, možda će vam koristiti lagana hidratantna krema gel konzistenicije koja sadrži sastojke koji reguliraju sebum poput niacinamida ili ulja s većim udjelom linolne kiseline poput šipkovog ulja. Fokusirajte se na proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, aloe veru, glycerin, ceramide, propylene glycol, sorbitol i AHA. Isprobajte COSRX Advanced Snail 92 All In One kremu ili TONYMOLY The Chok Chok Green Tea Watery kremu. Ukoliko imate izrazito masnu kožu i ne volite osjećaj „zagušivanja“ uvedite losion ili emulziju umjesto hidratantne kreme. Pružit će vam potrebnu hidrataciju bez osjećaja težine na koži. Preporučam Isntree Green Tea Fresh emulziju, Etude Hose SoonJung 10-Free Moist emulziju ili COSRX Oil-Free Ultra-Moisturizing losion.

vizual krema masna koza

× Kombinirana koža bi trebala koristiti kremu koja je dovoljno lagana da ne čepi pore, a da ima sastojke koji pomažu zadržati vlagu kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi, jojoba ulje i dimethicone. Kao i kod masne kože, možete kremu zamijeniti losionom i emulzijom koja je dovoljno hidratantna. Isprobajte BENTON Snail Bee High Content losion ili BENTON Deep Green Tea losion.

× Osjetljiva koža bi trebala izbjegavati hidratantne kreme s umjetnim mirisima i alkoholima, jer to može brzo iritirati i isušiti vašu kožu. Odaberite super osnovnu hidratantnu kremu s umirujućim sastojcima poput ekstrakta zobi, niacinamida ili meda koji će vam umiriti kožu i neće joj naštetiti. Ovisno o tome je li vaša koža osjetljiva masna, osjetljiva kombinirana, osjetljiva suha ili osjetljiva normalna, odaberite neki od prethodnih prijedloga bez veće brige jer su svi naši proizvodi provjereni kao proizvodi bez dodanih umjetnih mirisa.

U slijedećim blogovima pronađite veliki vodič o SPF-u, važnosti i kako izabrati svoj SPF kako biste posložili savršenu osnovnu rutinu.

Odgovori