Tipovi kože, kako ih odrediti, razlikovati i njegovati?

5 tipova kože

Danas ćemo pričati o tipovima kože, kako odrediti svoj tip i kako je njegovati! Krajnji je cilj uravnotežiti funkcije barijere kože i pomoći joj da izgleda najbolje što može. ⠀⠀

Najčešće se spominju 4 osnovna tipa kože: suha, normalna, kombinirana i masna. Tipovi kože su određeni genetikom i ne mogu se mijenjati. Ipak, uz pravilnu njegu karakteristike pojedinog tipa se može ublažiti i kontrolirati. Ostali opisi koji se pripisuju koži, kao što su problematična, osjetljiva, zrela, dehidrirana se uvrštavaju pod stanja kože, na njih se može utjecati i može ih se mijenjati. Unatoč tome, zbog dugotrajnosti stanja kod osjetljive kože (s kojom se i sama susrećem) odlučila sam je izdvojiti kao tip kože jer zahtjeva posebno njegu i često je nije moguće tretirati proizvodima za ostale tipove kože.

suhi tip kože

Suha koža ne proizvodi dovoljno sebuma, zbog čega se naziva i alipidna koža. Pore ​​su obično manje vidljive, pH razina i zaštitne funkcije nisu na razini zbog nedostatka sebuma. Cilj je povećati proizvodnju sebuma za uravnoteženje kože. Koristite okluzivne proizvode za zadržavanje vlage kako bi smanjili mogućnost transepidermalni gubitak vode. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Normalna koža je „najidealniji“ tip kože kojem najčešće većina ljudi teži. Ima dobar balans vode i sebuma u koži, obično bez nedostataka i može varirati ovisno o godišnjim dobima, pa će tako zimi biti više suha, dok će ljeti biti masnija. Cilj je održavati zdravu kožu i spriječiti prekomjerno i preuranjeno starenje.

normalni tip kože
masni tip kože

Masna koža, za razliku od suhe, stvara previše sebuma, pa se naziva i lipidna koža. Pore su velike i vidljive, sklone aknama zbog nakupljanja sebuma i mrtvih stanica kože koje začepljuju pore. Cilj je uravnotežiti proizvodnju sebuma. Masna koža može biti znak jako dehidrirane kože pa izbjegavajte agresivne čistače jer mogu ukloniti preveliku količinu sebuma s kože i dovesti do povećane proizvodnje sebuma.

Kombinirana koža može biti masna s normalnim ili suhim dijelovima. T-zona obično ima povećanu proizvodnju sebuma i vidljive pore, dok je ostatak normalan ili suh i ljuska se. Suhoća se najčešće događa zbog agresivnijih proizvoda kojima se pokušava riješiti problem masne T-zone. Ovo se može izbjeći tako da se ti proizvodi koncentriraju samo na zahvaćeno područje. Ovo je najčešći tip kože u svijetu. Cilj je uravnotežiti i održavati razine sebuma i vode u koži.

mješoviti tip kože
osjetljivi tip kože

Osjetljiva koža često ima burne reakcije na vanjske i unutarnje stresore kao što su stres, nepravilna prehrana, UV zračenje i iritansi u sastavu proizvoda. Osjetljivu kožu možete prepoznati po tome što je gruba i bez sjaja te se crveni, žari, pecka i svrbi ako je izložena nekom od stresora. S obzirom da je osjetljiva koža dugotrajno stanje kože, može biti „iskombinirano“ s prethodno navedenim tipovima kože. Potrebno je razlikovati od reaktivne kože koja mnogo jače reagira ako je izložena alergenu ili iritansu. Cilj je tretirati kožu sa što nježnijim proizvodima koji će biti učinkoviti, ali neće iziritirati i nadražiti kožu.

Kako odrediti svoj tip kože?

Sad kad smo definirali osnovne tipove, pitanje je kako odrediti kojem tipu pripadate. Iako ne postoji stručno utvrđena metoda, najčešće se to određuje tako da navečer lice operete i nježno posušite te ne koristite svoje uobičajene proizvode za noćnu njegu kože. Ujutro pogledajte svoju kožu i procijenite.

Ako ujutro imate osjećaj zategnutosti, ljuskanje, crvenilo i iritacije uz grubu i beživotnu kožu bez sjaja, radi se o suhoj koži. Normalna koža će ujutro izgledati svježe, bez masnih dijelova i bez osjećaja zatezanja. Najčešće je zaglađena i bez značajnijih nepravilnosti.

Kombiniranu kožu možete prepoznati kao kombinaciju masne T-zone i suhih ili normalnih obraza. Ako niste sigurni kako to procijeniti, uzmite upijajući papir i tapkajte na području T-zone, čela, obraza, čeljusti i oko očiju. Ako je papir najmasniji nakon tapkanja oko T-zone i čela, dok je ostatak suh ili normalan imate kombiniranu kožu. Ovaj tip kože je sklon nepravilnostima na T-zoni.

Ako je koža ujutro masna i sjajna, bez zatezanja radi se o masnoj koži.

Ako osjećate da vam je koža i masna i suha istovremeno, vjerojatno se radi o dehidraciji. Dehidracija se može dogoditi kod bilo kojeg tipa kože. Dehidracija je stanje kože u kojem koži fali vlage i zato izgleda suho i beživotno. Koža može postati dehidrirana ako koristite proizvode koji isušuju (tretmanski proizvodi, najčešće za akne) bez adekvatne hidratacije.

Kako razlikovati suhu i dehidriranu kožu?

Iako ste možda pomislili da je to isto, postoji razlika između suhe i dehidrirane kože i potrebno je uočiti kako bi se točno tretiralo određeno stanje. Iako oboje može imati slične simptome, postoje načini kako ih razlikovati. Dehidriranoj koži nedostaje vode i najčešće je uzrokovano transepidermalnim gubitkom vode zbog preskakanja hidratacije, nedovoljne hidratacije, prekomjerne eksfolijacije, agresivnih proizvoda, starenja kože, lijekova koje koristite ili klimatizacijskih uređaja (koji isušuju zrak). Kako bi se ovo stanje tretiralo, koži su potrebni proizvodi na bazi vode kao što su tonici, serumi i ampule kako bi se nadomjestila izgubljena voda.

Kako najbolje njegovati svoj tip kože?

Različiti tipovi kože zahtijevaju različitu njegu i različite sastojke.

Koristite proizvode koji su namijenjeni za suhu kožu. Fokusirajte se hidrataciju, uvrstite okluzive, humektante i ulja u svoju rutinu kako bi poboljšali proizvodnju sebuma. Kod suhe kože fokusirajte se na ceramide, pantenol, hijaluronsku kiselinu, vitamin E, glicerin te biljna ulja i maslace. Ne zaboravite na zaštitu od sunca u jutarnjoj njezi kože. Moji prijedlozi za suhi tip kože: Tonymoly Wonder Ceramide Mocchi krema, Etude House SoonJung 2x Barrier Intensive krema i COSRX Ultimate Nourishing Rice noćna maska. Za izrazito suhu kožu probajte Etude House SoonJung 5-Panthensoside Cica balzam. Ako i nakon nanošenja hidratantne kreme osjećate suhoću, uvedite hidratantnu emulziju ili losion, nakon čišćenja i prije kreme.

Normalna koža najčešće ne zahtjeva kompleksnu njegu, već je naglasak na hidrataciji. Koristite nježne proizvode koji će pomoći održavati trenutno stanje kože. Korištenje vitamina C i AHA kiselina može pomoći kod održavanja zdravog sjaja kože, dok će korištenje njege za zaštitu od sunca pomoći kod preuranjenog starenja.

Preporučam da kombiniranu kožu njegujete dvostrukom metodom čišćenja (ulje ili balzam i nježni čistač), hidratacijom (posebno na dijelovima koji su suhi) i BHA kiselinom (salicilna kiselina) na problematičnim dijelovima (T-zoni). Ako hidrataciju fokusirate na cijelo lice (pa i na masne dijelove) moći ćete primijetiti da se stvara manje sebuma na masnim dijelovima.

Masnu kožu njegujte metodom dvostrukog čišćenja, hidratacijom, AHA (glikolna i laktična kiselina) i BHA kiselinama za nepravilnu teksturu i začepljene pore te niacinamidom i cinkom za regulaciju stvaranja sebuma.

U slijedećim blogovima moći ćete pronaći točan redoslijed korištenja proizvoda u jutarnjoj i noćnoj rutini, savjete za pronalazak pravih proizvoda za svoj tip kože te konkretne prijedloge rutina za njegu kože ovisno o tipu kože.

Odgovori