Kako odabrati pravi čistač i najčešće greške kod čišćenja?

Kako odabrati pravi cistac vizual

Metoda dvostrukog čišćenja korisna je i učinkovita metoda koja može pružiti mnogo benefita, ali kako bi ih potpuno iskoristili potrebno je pronaći odgovarajuće proizvode. Kako bi uspjeli pronaći najbolje proizvode za svoj tip kože, pripremila sam vam kratki vodič kroz različite tipove čistača.

Koji je najbolji čistač za tvoj tip kože?
uzorci ulje, gel i krema za ciscenje

Kao prvi korak čišćenja preporuča se ulje ili balzam za čišćenje koji bi trebalo odgovarati svim tipovima kože. Moja preporuka je PURITO From Green ulje za čišćenje.

Za normalnu, kombiniranu i suhu kožu kao drugi korak koristite kremasti čistač koji će ukloniti ostatke ulja ili balzama i šminke te pripremiti kožu za daljnju rutinu, bez dodatnog isušivanja. Probajte Etude House SoonJung pH pjenu za čišćenje koja se u doticaju s vodom pretvara u bogatu pjenu. Ako više naginjete masnijem tipu, umjesto kremastog čistača koristite gel za čišćenje, kao što je COSRX Low pH Good Morning gel za čišćenje.

Za masnu kožu (i kombiniranu masniju kožu) umjesto gela, možete koristiti i pjenasti čistač koji će temeljito ukloniti sve nečistoće s lica, kao i višak sebuma.

Kad ste uspješno odabrali svoju kombinaciju čistača, obratite pozornost da ne radite neke uobičajene pogreške prilikom čišćenja.

Koje su najčešće greške kod čišćenja i kako ih ispraviti?
pranje ruku
  1. Iako zvuči banalno, prije čišćenja lica obavezno operite ruke!
  2. Prekomjerno čišćenje može isušiti lice i oštetiti kožnu barijeru – trebali biste čistiti svako jutro i svako večer (osim ako je vaša koža suha, osjetljiva ili jednostavno ne trpi jutarnje čišćenje – kada je i čišćenje vodom je u redu), a ako vježbate tijekom dana, trebali biste očistiti lice i nakon toga.

3. Nosite zaštitu od sunca i šminku/tonirane proizvode svaki dan, a ne čistite lice adekvatno – ne čisite lice dvostrukom metodom čišćenja kako biste uklonili sve slojeve nečistoća. Ako vam ne odgovara uljni čistač, kao prvi korak koristite ručnik od mikrovlakana, micelarnu vodu ili upotrijebite dva puta isti čistač koji vam odgovara.

4. (Agresivno) brišete lice ručnikom – koristite ručnik od mikrovlakana koji je nježniji prema koži i manje iritirajući, pogotovo prema osjetljivoj i nadraženoj koži.

5. Ne mijenjate dovoljno često ručnik kojim brišete lice – Kako biste što manje širili bakterije, koristite odvojeni ručnik za brisanje lica i mijenjajte ga minimalno 2 puta tjedno ili koristite svaki dan čisti ručnik od mikrovlakana kako biste spriječili razvoj akni, prištića ili iritacija.

Susenje lica ručnikom od mikrovlakana
pretjerano utrljavanje proizvoda

6. Predugo utrljavate proizvod na lice – iako je generalno pravilo da se lice treba čistiti 60 sekundi kako bi se postigao optimalan rezultat, potrebno je prilagoditi se svom tipu kože. Osjetljiva i nadražena koža može biti crvena i osjetljiva na dodir, dok suha koža može pružati osjećaj zatezanja kod pretjeranog čišćenja. Ukoliko osjetite takve probleme, probajte kraće masirati proizvod na lice prije ispiranja.

7. Nakon čišćenja pustite da vam se lice osuši, bez sušenja ručnikom – osim što određeni proizvodi bolje djeluju na vlažnoj koži i u protivnom mogu isušiti kožu ili oštetiti kožnu barijeru, ovi postupci mogu dovesti i do transepidermalnog gubitka vode, koji su uzrokovani isparavanjem i izvlačenjem vlage iz kože.

8. Čistite lice dok se tuširate – temperatura vode kojom se tuširate je vjerojatno previsoka da biste njom prali lice, što može uzrokovati transepidermalni gubitak vode. Osim temperature, kožu i kožnu barijeru može oštetiti i pritisak vode. Što više vremena provodite u tušu, veća je vjerojatnost za dehidracijom kože zbog čega bi se kod masne kože mogle stvarati dodatne količine sebuma, a suha koža bi se mogla osjećati zategnutije i ljuskavije. Ako vam je ipak najzgodnije čistiti lice u tušu, smanjite pritisak vode, smočite ručnik od mikrovlakana i lagano bez potezanja uklonite nečistoće, prljavštinu, šminku i višak sebuma.

Kada ste uspješno odabrali čistač, nastavite slagati svoju rutinu uz obveznu hidrataciju. U slijedećem blogu saznajte kako odabrati hidratantnu kremu za svoj tip kože.

Odgovori